Lightyliving

Live now when you are alive

Efter stroken i T-län

magnusstaffansofiamikael.jpg20070909715.jpg

complicated.jpg

Rehabilitering

Dagens händelser

Tankar om det som aldrig blir

Men ibland tänker jag att det är tur att jag är som jag är eftersom jag inte blev som jag skulle

Skriva av sig tankar antingen i prosa eller diktform har varit läkande för mig.

Idag är det bara ett par veckor kvar till 1:advent. I staden Karlskoga har man satt upp vackra belysningar som nu hänger och väntar på att få tändas i mörkret när vi är på stan i ärenden och handlar.

6 februari 2008

Har lite ont i huvudet, men tror det är för jag legat konstigt med nacken. Känns som det kommer bakifrån och går fram mot ögonen. Faktiskt jobbigt. Har gjort lite stretchövningar för att mjuka upp men det verkar inte hjälpa. Får nog ta en Alvedon tror jag. Länge sen jag tog tabletter nu mot huvudvärk. Skönt i och för sig. =) Har ju ätit mot minledvärk men det har jag också gjort ett uppehåll med sen julledigheten. Och det verkar funka skapligt. Har inte så ont men tror yogan håller mig uppe också.

Thank God for the yoga

Namaste

Torsdag! Fixat lite gamla kort med mobilen..alltså tagit med den på papperskopior. Blev ganska bra. Lite kul pyssel och väcker härliga minnen, särskilt de på barnen när de är små gullisar. *hihi*

 

den 13 maj 2008

Idag är det 26 månader sen jag fick stroke. När jag tänker tillbaka på hur det varit så kan jag se hur de olika faserna kommer och går. Jag vet att de men jag har kvar blir bestående och är sånt jag måst lära mig hantera och hitta sätt för att få det att fungera på det bästa sätter. Strategier kallas det ju. När jag ska iväg nånstans får jag försöka göra en plan på vad som måste göras innan för att komma i tid.
Visst kan man låta bli, men då glömmer jag att jag ska nånstans och vet inte vad jag ska göra härnäst.  det är svårt att fatta att jag är som jag är när man träffar mig för det är ju saker som kommer fram när man umgås och det krävs saker av mig.  Jag fixar mitt jobb som friskvårdare bra så länge jag inte måste hålla reda på en massa olika saker. Jag sköter min bokning av patienter själv och har kalender. Det funkar. Men jag måste be den som varit hos mig att dubbelkolla när vi skriver nya tider så jag har skrivit på rätt och sagt rätt.

Det räcker att vi talar om nåt så försvinner allt jag gjort eller tänkt just då. det är här är samma symtom som man har vid svårare utbrändhet men den här typen av skada kan man inte vila bort. Bara lära sig att leva med och anpassa sig.

Jag tycker att yogan har varit en otrolig hjälp för mig. Jag har fått verktyg att träna fokus och balans. Likadant med andningen så har jag inte längre så mycket andningsuppehåll i sömnen och snarkar sällan.

Yogan har även hjälp mig att gå ner i vikt eftersom den gett mig kraft att hålla ut .. energi som jag inte har kommer till mig. Sån energi är  ju färskvara men jag har hittat umbäret att ta hem det med =)

Nu skajag gå en kurs i Medicins yoga och min förhoppning är att jag själv ska ha hjälp av det och att jag kan lära ut det i mitt jobb som friskvårdare. Patienterna har jag ju redan och nu får jag ett nytt verktyg till min hjälp som kanske kan få människor att hjälpa sig själva påett bra sätt.

Ibland har jag märkt att en del personer dock har motstånd mot att se att de själva  kan göra något. Andra ska fixa det och sen lever de som vanligt och struntar i de instruktioner de får. ..ja..ja..skulle ju..ja…jo… Sånt blir jag väldigt trött på .. det är nog det enda negativa med mitt jobb… de människor som bara ska ha och ha. Gudskelov är de väldigt få. *S*

När jag har mina downperioder handlar det oftast om att jag har värk i kroppen, ochdet finns ett fenomen som kallas strokesmärtor som kan få i den kroppshalva som är nedsatt efter proppen. Min högra axel har varit på väg att bli stel och ja ghar knappt kunnat lyfta armen. Men med yogan har jag använt andningen för avspänning och rörelser som led för led tar armen bakåt på ryggen och nu kan jag knäppa händerna bak på ryggen och luta mig framåt och få armarna rakt upp mot taket. Helt sanslöst när jag klarade det första gången. =)) Men det var viktigt att gå varsamt fram men ändå ge ett arbete som strävade efter att det skulle fungera till slut.

har fortfarande nervverk av och till men är mycket mjukare i kroppen och kan slappna av. Sömnsvårigheterna berodde antagligen på struman som tillstötte i vintras. Men bara jag fick Levaxin så vände det. Nu står jag på tillvänjning av det och ska få exakt dos så småningom. Vilken tur att sköldkörtelprovet togs!! För att känna som som man har den värsta influensa i kroppen och helt orkeslös vet jag inte om jag skulle fixat länge till.

Ja, nu känns det i alla fall som jag mår ganska bra och det fungerar att jobba halvtid och ta min vilotimme mitt på dagen.  de gånger som jag inte kan vila av någon anledning så blir nattsömnen lidande direkt.  Tråkigt men fakta.

Så är det fram till nu =)

 Måndag 8 december 2008

Nu är jag instruktör i Medicinsk Yoga då äntligen. En början på en härlig utbildning. Får se hur det blir med fortsättning .. när jag landat i det jag lärt mig och känner att jag orkar med.

Utbildningen har varit upplagd på måndagar. Ungefär varannan sex gånger under hösten sep – nov.. Jag har varit ledig dagen efter och kunnat vila mig efter alla intryck. Skönt med en förstående arbetsgivare. Men man får så mycket tillbaka till de anställda nu nä rjag kan lära ut det  jag lärt mig och ge de som behöver ett verkningsfullt verktyg. Yoga! 🙂

Snart är det jul och jag har pyntat här hemma. Har tagit lite i taget så jag int e ska digna under allt jag VILL göra.  Ser fram mot en mysig jul med mina nära och kära. 🙂

18 Maj 2009

Idag föddes mitt första lilla barnbarn, en pojke som ska heta Noa. Jag är så lycklig och förväntansfull med att få se den lille. Och få krama om de underbara föräldrarna som skapaat underverket. Tack för att det finns kärlek och hopp. Tack för den underbara gåvan! 🙂

7 kommentarer »

 1. Nu är det nytt år och vi går mot ljusare tider! det är verkligen något att vara glad åt =) Jippi!!

  Kommentar av Moniqa | januari 10, 2008 | Svara

 2. Ja så var det då äntligen värme och solsken! Härligt! Skönt att jag fått lite mera ork så jag kan ta mig för npgot en stund ute. Men det är färskvara med orken.

  Kommentar av moniqas | april 23, 2008 | Svara

 3. Idag har jag inte värk, och mina tabletter Tramadol gör verkligen nytta. Sover gott. Levaxinet verkar inte hjälpa mot värken jag haft och sömnbesvären. Det var bara i början när jag tog dom. Var väl för att kroppen fick en hjälp som den inte haft förutmen som sen normaliseras och det blir som vanligt med värken?

  Kommentar av moniqas | augusti 28, 2008 | Svara

 4. Förkylning…det slår ner mig hårt.. men börjar sakta repa mig igen. I morron onsdag börjar jag yogan för de anställda här på sjukhuset. Ska bli kul attkomma igång igen.

  Hoppas att jag får en period nu med bättre sömn igen för det har varit jobbigt en kortare tid igen med insomnandet och nattvärk. Tramadolen gör viss nytta men inte mot allt. HAr dock kunnat sova ordent ligt min timme på dagen. Den dagen jag inte gjorde det sov jag nästan ingentin gpå natten utan var helt rastlös och spänd. Försökte med yogaandning att slappna av men funkade inte så bra.

  Kommentar av Moniqa | september 9, 2008 | Svara

 5. LIlle Noa har börjat le!! och man smälter verkligen! Hans pappa sa att han inte förstår hur han nånsin ska kunna säga nej till honom om han får det leendet. *hihi* men man växer med uppgiften…så är det. Och ibland är ju ett nej enda alternativet. 🙂 Sånt brukar fixa sig.

  Kommentar av Moniqa | juli 1, 2009 | Svara

 6. Hej Moniqa. Vilken positiv människa du är. Jag beundrar dig ännu mera sedan jag läst igenom ovanstående. Jag känner väl igen alla symton du beskriver ovan. Jag själv hade ju också en stroke i mars för 3 år sedan. Som tur va kom den i lilla hjärnan så jag blev inte förlamad, men fick problem med balansen och koordination (såg dubbelt bl a). Dubbelseendet gick ju tillbaka efter ca10 mån,..så nu har jag ”bara” de vanliga handikappen efter stroken som inte syns på mig. Balanssvårigheter, trötthet, koncentrationsproblem, minnesproblem och så har jag tappat orken för att göra något. Jag letar för fullt efter den,..men då blir jag bara trött.
  Men man hittar på sätt att klara av det ”nya” jaget som har kommit. Innan jag ska göra något spec. tex ha mina barnbarn måste jag se till att vila först. Om jag ska göra något måste jag göra det på en gång annars glömmer jag. Kan jag inte det så gäller det att skriva ner det,..o efter en stund så vet jag för det mesta att jag ska göra något,..men hittar inte lappen jag skrev det på så jag vet inte vad det är,..hihi. Men jag vet ju vem jag är och var jag bor man får vara tacksam för det. Tacksam,..tacksam,..ja man måste vara tacksam för att det inte är värre,…men shiiiit att man inte är den gamla Barbro. Det är liksom lite svårt att glömma. Kramizar till Dig

  Kommentar av Barbro | juli 20, 2009 | Svara

 7. Vilken envis människa du är. Bra, ge inte upp, du går ju framåt. Detta som du skrev som jag kopierat in under vill jag skriva under på. De som inte väljer att försöka kan man inte hjälpa. Var och en får hjälpa sig själv i det lilla, även om man får hjälp utifrån.
  ”Ibland har jag märkt att en del personer dock har motstånd mot att se att de själva kan göra något. Andra ska fixa det och sen lever de som vanligt och struntar i de instruktioner de får. ..ja..ja..skulle ju..ja…jo… Sånt blir jag väldigt trött på .. det är nog det enda negativa med mitt jobb… de människor som bara ska ha och ha. Gudskelov är de väldigt få.”

  Kommentar av Victoria | april 12, 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: