Lightyliving

Live now when you are alive

Fredag och ledig

Igår var jag på Miljödagen som alla miljöombud inom Örebro läns landsting var inbjudna till. Ett bra initiativ som ger oss som jobbar med miljö en kick och energi. 

Föreläsare för dagen var

Landstingets olika ansvariga för miljöarbete, som gick igenom de olika arbeten som gjorts och redovisade resultat. Intressant och tänkvärt.

Åke Wennmalm, professor och fd miljödirektör inom Stockholms läns landsting. Hans genomgång och berättande fångade oss andäktigt och jag skulle kunnat lyssna på honom hela dagen. En enastående föredragshållare. Han pratade om hållbarhet och utveckling. Hållbar läkemedelanvändning.

De tre viktiga grundpelarna  * Ekonomi  *Ekologi  *Ansvar.

Berättade om mätbara värden i abborrar i Riddarfjärden som fick både smärtstillande och psykotabletter i sig. Jag kom att tänka på att då finns det ”glada smärtfria abborrar där” men samtidigt är det ju förskräckligt, att så mycket medicin följer med ut i våra vatten eftersom de inte saneras i reningsverken.
Dricksvattnet i Norsborg innehåller 0,2 % Prepoxyfen, 1,0 Metopropol, och 4,7% Tramadol.

Vi har mycket att tjäna på att läkarna skriver ut provförpackningar, istället för fulla doser som sen blir hamnar i sopor eller spolas ner i toaletter. Eller att folk äter fast de egentligen inte mår bra av dom.

Patienterna behöver bli medvetna om att ställa krav på läkaren om det är bästa miljöalternativer som förskrivs. Även att patienten följer ordinationen, och att aldrig kasta medicin i soper eller avlopp utan lämna in det till apotek.

Johan Ununger från SaltåKvarn berättade om sin verksamhet och hur han började med arbetet för han trodde på ett hållbart koncept som är bra för oss alla. Han talade även om vikten av den nya tiden med sociala medier och av alla oss som satt där i Wilandersalen så var det bara jag och två till som var på twitter och några till hade Facebook.  http://www.saltakvarn.se/

I och för sig så har ju ÖLL  landstinget stängt av oss från Facebook på jobbet, vilket är synd om man vill skapa nätverk som t ex i miljöarbete. Men av intresse för omvärlden så känns det lite märkligt att människor som jobbar med miljö inte anammat verktyg som underlättar i kommunikation. På lunchen talade jag om för honom att Katrineholms kommunchef tackat mig och några till för att vi gett förslag när han ställde frågor på twitter om blogg/hemsida för kommunen.

Karin Stenmar presenterade sin kollektion och företag Dem, och förkortningen står lustigt nog för ”don´t eat macaroni”, alltså snabbmat som inte är bra varken för miljön eller vår kropp.

Hon och en tjej till startade fabrik i Bangladesh som gav arbetarna rättvisa löner och sociala förmåner för att visa att det går att göra kläder med kravmärkt bomull, väldigt intressant att få vara med om den resan, härligt att se hur man kan göra saker som man tror på och förverkliga.

De har en hemsida på  www.demcollective.com

Pris för bästa miljöarbete gick till Kostavdelningen inom LoV,s Grattis! Har försökt hitta något om det på Landstingets hemsidor men inte lyckats. Ej heller i dagspressen! Dåligt!!!

I en mellanakt sjöng den fantastiskt duktiga ungdomskören från Kävesta folkhögskola vårsånger så vi fick ståpäls! Superbra!!

http://www.youtube.com/watch?v=p-UUCnSpLw0

Tone Bekkestad avslutade dagen med att prata om miljöklimat och hur man världen över försöker komma på smarta sätt att slippa släppa ut så mycket koldioxid. Vi fick även hennes bok ”Nu jävlar är det dag” som present med oss hem i vår fina svarta miljökasse. Tone är så vacker och LÅNG! 🙂 och härligt att lyssna på hennes norskklingande svenska.

Konferencier var den underbare Tomas Jennebo som ofta pratat i radio Örebro. Han höll ihop programmet fantastiskt bra och hans humor värmde med goa skratt.

Vi som kom från Karlskoga använde våra ”företagskort” som landstinget använder nu för att vi ska åka ”kommunalt” på länsbussen i största möjliga utsträckning. Lustig nog så åkte arbetsledaren för Transportavdelningen i en leasingbil från avdelningen.

En härlig inspirerande dag som visar att det finns mycket att göra och gav kraft att fortsätta!

april 23, 2010 - Posted by | alternativ, energy, Hälsa, inspiration, planering, positiv, tänkvärt | , , , ,

1 kommentar »

  1. Inspiration kan man aldrig få för mycket av vad det än gäller!
    Ha en fin lördag!
    Kram

    Kommentar av Znogge | april 24, 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: